Вибір редакції

Що нарішала Конференція студентів 2 листопада?

2 листопада відбулася перша Конференція студентів КМА нового скликання

Читання на 6 хвилин

2 листопада відбулася перша Конференція студентів КМА нового скликання, членів якої ми обрали в жовтні. Вона мала б складатися з 36 осіб – по одній від кожного року навчання кожного факультету.

Однак 10 членів так і не було обрано: на десяти потоках ніхто не виявив бажання балотуватися. І це дуже прикро.

Обраним членам теж чи не було пороблено – чекали 15 хвилин, поки збереться кворум. А як було важко знайти охочих рахувати голоси, головувати і секретарювати! Скінчилося тим, що командувати парадом обрали мене.

Що ми наробили?

1. Спочатку змінили Положення про студентське самоврядування – нашу Біблію, Коран і Велесову книгу водночас. Спростили трохи процес підрахунку результатів студентських виборів: відкріпні талони і нумерація бюлетенів затягують процес (на останніх виборах 14 жовтня він і так розтягнувся до четвертої ранку). Внесли кілька технічних поправок. Ну, і дозволили новообраним членам Вчених Рад почати виконувати обов’язки, не чекаючи нового року.

До речі, нові студентські представники вже встигли створити прекрасні фан-сторінки Вченої Ради у FB та VK. Підписуйтеся!

2. Обрали нову Студентську виборчу комісію – орган, який проводить всі студентські вибори (спасибі Кепу):

  • Софія Корн від ФГНу;
  • Богдан Сапожник від ФЕНу;
  • Ангеліна Берегова від ФІ;
  • Микита Євстіфеєв від ФПвНу;
  • Ольга Трущак від ФПрНу;
  • Антон Суслов від ФСНСТ.

Виборча комісія відразу провела своє перше засідання, обравши Микиту головою.

3. Вперше обрали Контрольно-ревізійну комісію – орган, який буде перевіряти витрачання грошей студентського самоврядування. До її складу увійшли Павло Бондаренко, Анастасія Мезенцева та Ігор Мошенець. Вже наступного дня вони вибрали з-поміж себе голову – Ігоря. Тримайся чуваче!

Чому триматися? Бо голова Контрольно-ревізійної комісії підписуватиме всі платіжки на витрачання грошей студентського самоврядування.

4. Затвердили Положення про об’єднання студентів. Відтепер маємо дві форми об’єднань: студентські організації (безстрокові) і студентські ініціативні групи (створені для досягнення певної цілі). На сайті СК буде їхній реєстр. Також СК реєструватиме і розпускатиме об’єднання (досі це робив Відділ з роботи зі студентами). Студентські об’єднання натомість,повинні щоосені подавати до СК план діяльності на наступний рік і звіт за попередній. Дворічне неподання звітів і планів = розпуск об’єднання.

Важливо! Всі наявні студентські організації мусять протягом двох місяців перереєструватися в СК за новою процедурою.

Положення в картинках тут.

5. Затвердили Порядок використання коштів, виділених на діяльність студентського самоврядування КМА. Відповідно до нового Закону про вищу освіту університети зобов’язані виділяти студентам 0,5% власних доходів. Точну суму встановлюватиме щороку Вчена рада. Перед цим Конференції студентів потрібно буде затвердити річний бюджет студентського самоврядування, розподіливши гроші між основними статтями видатків:

  • діяльність органів студентського самоврядування (окремо поточні і капітальні видатки, гроші адмініструє СК);
  • проведення студентських виборів (гроші адмініструє Студентська виборча комісія);
  • відібрані на конкурсі студентські проекти;
  • проведення студентських заходів (перелік заходів затверджує Конференція студентів, гроші адмініструє СК);
  • поліпшення в гуртожитках (гроші між гуртожитками розподіляє Конференція студентів, гроші адміністують ради гуртожитків);
  • відрядження для участі у заходах, пов’язаних зі студентським самоврядуванням (гроші адмініструє СК).

Витрачання усіх коштів відбуватиметься за підписами голів СК і Контрольно-ревізійної комісії. Гіп-гіп-ура! Ми вирішили, за яким принципом розподіляти свої гроші. Тепер можна буде нарешті отримати те, що належить студентам за законом.

6. Затвердили Положення про конкурс студентських проектів. Частину грошей студентського самоврядування планується витрачати на студентські проекти. Вони, власне, обиратимуться на конкурсі, який щороку у жовтні-листопаді проводитиме СК (цього року не встигаємо, тому конкурс на 2016 рік буде в листопаді-грудні). Ще раз! Кожен із нас зможе отримати гроші для реалізації свого могилянського проекту! Гріх не спробувати, слідкуйте за оголошеннями! Право подати проект матимуть студентські організації і студентські ініціативні групи.

7. Затвердили Бюджет студентського самоврядування КМА на 2015 рік. Маємо 114,25 тисяч гривень. Розподілили їх так:

Screen Shot 2015-11-17 at 12.14.10.png

Студентських виборів у цьому році більше не буде; конкурс студентських проектів встигнемо провести лише на 2016 рік - тому на ці статті по нулях. Гроші на діяльність органів самоврядування і відрядження поділили відповідно до запиту СК.

Увага! СК збирає пропозиції щодо того, як витратити ці гроші. Детальніше у FB та VK.

На заходи зазначили орієнтовну суму – подивимося, скільки грошей потрібно і скільки організатори схочуть і зможуть використати. Поки що до Конференції звернулися лише Вечір знайомств і День ФЕНу, тому саме їх ми внесли до переліку заходів, які можуть отримати фінансування цьогоріч.

Увага! Якщо ви теж організатор і хочете отримати гроші з бюджету - звертайтеся до СК: є можливість доповнити цей перелік.

На гуртожитки Конференція не лише визначає загальну суму, а й розподіляє гроші між різними гуртожитками. Щоб отримати гроші, раді гуртожитку потрібно звернутися до Конференції з проханням виділити їх.

Оскільки на Конференції були представники лише гуртожитку на Троєщині, гроші виділили лише для них. Ніхто з нас не хотів обділяти інші гуртожитки, але було б безвідповідальним давати гроші в нікуди, без відповідного запиту рад.

Важливо! Конференція звертається до рад гуртожитків на Харківському шосе та бульварі Перова з проханням повідомити СК, чи претендуєте ви на ці гроші. Якщо так – Конференція зобов’язалася перерозподілити їх між гуртожитками на наступному, позачерговому, засіданні, проведення якого очікується в другій половині листопада.

**Ми також закликаємо мешканців гуртожитку у Ворзелі об’єднатися і обрати раду гуртожитку. Не маючи такого легітимного представника, ви не зможете претендувати на частину грошей студентського самоврядування. **

8. Вирішили вступити до Української асоціації студентського самоврядування. Студентська колегія вважає, що нам це потрібно – Конференція не стала заперечувати.

На цьому все. Просимо вибачення за затримку зі звітом! Де ж документи? Протокол Конференції тут.

Відео-бонус для сміливців, які дочитали до кінця. Голова Студентської виборчої комісії КМА Микита Євстіфеєв друкує протокол Конференції студентів КМА в СолоПіца на Сагайдачного 2 листопада 2015 року близько 22:40